Kisaennakko

Kisaennakko 16.8.2020

Kilpailualueen käyttöhistoria

Hämeen ja Päijät-Hämeen pitkän matkan mestaruudet sekä viestimestaruudet ratkotaan Kangasalan Kuohenmaan kylän maastossa. Kilpailumaasto Valkeakosken ja Kangasalan rajametsissä on haastava sisältäen hienoja mäkialueita, mutta myös hidaskulkuista hoidettua ja hoitamatonta metsää. 

Viisitoista vuotta sitten osittain samassa maastossa kilpailtiin Hakan 25-vuotisjuhlarasteilla. Pieni alue kilpailumaastosta oli käytössä vuoden 2014 AM-kisoissa. Mukana on myös alueita, joilla ei ole tällä vuosituhannella suunnistettu kilpaa. 

Osassa kilpailumaastoa on suunnistettu iltarasteja vuosittain.

Uusintakartoitettu kisa-alue

Koko kisa-alue on uusintakartoitettu 2018-2020. Kartoituksesta on pääosin vastannut Reijo Haaja, jonka kartoittamia ovat myös harjoitusmaastot. Maaston eteläosan on kartoittanut Heikki Hillo. Uusintakartoituksessa on ollut käytössä ajan viimeisin tekniikka ja aineistot. 

Karttojen osalta on kiinnitetty huomiota kartan luettavuuteen. Kiviä ja pieniä jyrkänteitä on otettu otettu kartalle selvästi aiempaa vähemmän. Myös pienien kumpareiden osalta linja on ollut aiempaa tiukempi. Yleistetympi kartta on erityisesti näyttökilpailujen 1:15000 mittakaavan osalta hyvä asia. 

Ratamestariryhmä on päivittänyt maastokäynneillään viimeiset metsätalouden aiheuttamat muutokset kulkukelpoisuuteen sekä kasvillisuuskuvauksen vastaamaan kilpailuajankohdan olosuhteita. 

Tiivis kilpailukeskus

Kilpailukeskus sijaitsee Huhdankorven ampumaradalla. Alue on melko pieni, jonka takia on muistettava liiton ohjeistuksen mukaisesti välttää turhaa oleskelua kilpailukeskuksessa. Pysäköinti on leveillä sorateillä, missä on hyvää tilaa odottaa omaa vuoroaan tai samassa autossa kulkijoita saapuvaksi metsästä. 

Vaativa maasto

Kuohenmaan maasto on taidollisesti ja fyysisestikin haastavaa. Etenemistä nopeuttavia polkuja ja teitä on vain vähän tarjolla. Toni Venäläisen suunnittelemilla lauantain aikuisten henkilökohtaisilla matkoilla on maaston hienoimmat alueet tehokkaasti hyödynnetty. Näyttökilpailujen radoilla maastoa on käytetty monipuolisemmin vastaten paremmin kansainvälisten maastojen ja ratojen haasteita.

Lasten radat on suunniteltu suppealle turvalliselle alueelle aivan kilpailukeskuksen tuntumaan, missä suunnistusta tukevia elementtejä ja kulku-uria on runsaasti tarjolla.

Kuntosuunnistusta C-radoilla, lisenssiä ei tarvita

Varsinaista kuntosuunnistusta ei ole tarjolla, mutta H/D21C-radat ovat vaatimustasoltaan sopivia myös vähemmän kokeneille suunnistajille.  Lisenssiähän ei AM-kilpailuissa vaadita.  

Haastavaa pitkää matkaa ja viestisuunnistusta mukavassa maastossa on siis luvassa - tervetuloa nautiskelemaan

IRMA:ssa pääsee ilmoittautumaan maanantaihin 17.8. asti normaalihinnoin ja keskiviikkoon 19.8.  asti 50% korotetuilla hinnoilla.


Timo Salonen