Kisaennakko

Kilpailualue ja käyttöhistoria

Valkeakosken Haka järjestää pitkän matkan suunnistuskilpailun Valkeakosken Metsäkansan ja Rantoon kylien välisellä alueella. Viime keväänä AM-keskimatkalla käytettiin Torninmäen kartasta pohjoisosa, ja nyt on käytössä kartan keskiosa, josta löytyy hienoa maastoa pitkän matkan kilpailuun. Pisimmät radat käyvät nytkin kääntymässä hienolla Torninmäellä.

Kilpailumaasto  sijaitsee Valkeakosken länsiosassa vain 4 km moottoritien liittymästä 33 itään Valkeakosken suuntaan tien 304 itäpuolella. Perille on siis helppo ja nopea tulla Tampereen ympäristöstä. Maastossa on pidetty yhdet pienet kuntosuunnistukset. 

 

Kartta ja radat

Koko kartan alue on 6,5 km2 laaja, mutta kisa-alue on rajattu noin 3,4 km2 suuruiseksi sisältäen suunnistuksen kannalta alueen parhaimmat maastonosat. Alueen on kartoittanut Reijo Haaja vuosien 2021-2022 aikana.

Ratamestariryhmä päivittää kartan kasvillisuuskuvauksen vastaamaan kilpailuajankohdan olosuhteita kevään 2024 maastokäynneillään. Samalla päivitetään metsätalouden aiheuttamat muutokset, joita ei talven aikana ollut kuin aivan kilpailukeskuksen tuntumassa. Ne on väistetty ratasuunnittelulla.  

Mittakaava on sovitettu kisasta kahden viikon päässä odottavan Lakia-Jukolan 1:10000 mukaiseksi niin, että sarjat H/D50- saavat suunnistaa 1:7500 kartalla samoin kuin alle 14-vuotiaat. Kartta on hyvin selvälukuinen myös 1:10000 mittakaavassa.

Jukolaan valmistautumista varten kilpailumatkaksi valikoitui pitkä matka, johon maastokin soveltuu erinomaisesti sallien vauhdinpidon ja kohteiden hakemisen kaukaa kuten Lakia-Jukolakin. Reitinvalintaankin maasto tarjoaa mahdollisuuksia. Lakia-Jukolan tapaan maasto on melko loivapiirteistä, jolloin kompassin käyttö on arvossaan. Vaikka rasteja ei olekaan pohjalaiseen tapaan piilotettu, luo peitteisyys sopivaa haastetta rastinottoon väljässä metsässä hurjastelun välipaloina. 

 

Kilpailukeskus ja pysäköinti

Kilpailukeskus on vanhan autiotalon pihapiiri. Rantoon nuorisoseurantaloa hyödynnetään huollossa ja sen pysäköintialue on käytössä tienvarsipysäköinnin lisäksi. 

Vaikka matka kilpailukeskukseen on varsinkin Tampereen seudulla asuville todella lyhyt, toivomme kilpailijoiden tulevan mahdollisimman täysillä yhteiskyytiautoilla. Toki yhteiskyyti on myös ympäristöteko.

 

Tervetuloa nauttimaan ja valmistautumaan Lakia-Jukolaan!

Valkeakosken Haka