Raulille EM-hopeaa hisuviestissä

22.2.2020

Rauli ja Seeti edustivat Suomea hiihtosuunnistuksen nuorten EM- ja MM-kisoissa Ruotsissa 21.-26.2.2020. Rauli kilpaili sarjassa M17 nuorten EM-kisoissa ja Seeti sarjassa M20 nuorten MM-kisoissa. EM-kisajoukkueessa oli neljä poikaa sekä neljä tyttöä ja MM-kisajoukkueessa kuusi poikaa ja kuusi tyttöä. Kisojen keskuspaikka oli Uumaja, mutta kisamaasto sijaitsi 55 km Uumajasta luoteeseen Vindelnissä. Alla kooste poikien ja Suomen joukkueen kilpailuista. Vain 20-vuotiaiden MM-kisoista ja yleisen sarjan maailmancupista oli GPS-seuranta.

Lauantai 22.2. - sprintti

Aloituskisa oli sprintti, joka kilpailtiin tasaisella suoalueella ja loivassa rinteessä. Raulilla ja Seetillä oli sama rata, missä oli paljon hyvää reitinvalintaa. Rauli oli parhaana suomalaisena hienosti kahdeksas  vain 29 sekuntia voittajalle jääneenä. Ero syntyi pääosin jo ensimmäisen kolmanneksen tasaisella suoalueella huonon reitinvalinnan seurauksena  (21 s).

Seeti oli 19. ja kuudesta suomalaisesta neljäs häviten kärkeen 1 min 37 s. Vaikka hiihtovauhti oli hyvää ja suunnistus sujuvaa ilman toteutusvirheitä, tuli Seetille monta hidasta reitinvalintaa.  Kisan voitti Seetin ikä- ja joukkuetoveri Niklas Ekström, joka mestaroi viime talvena sarjaa nuorempien EM-kisoissakin ja mahtuu vielä pari vuotta nykyiseen sarjaansa.

Sunnuntai 23.2. - pitkä matka

Pitkä matka oli hakalaisille haastava. Raulilla hiihto ei kulkenut normaalimalliin ja aikahukkaa toivat runsaat kaatumiset. Lisänä oli vielä muutama pieni suunnistusvirhe. Kärkeen tuli eroa 12 minuuttia sijoitukseksi 25. Paras suomalainen oli viidenneksi hisuttanut Tuukka Tolkkinen.

Ei ollut pitkä matka helppo Seetillekään. Reitinvalinnat eivät varsinkaan ensimmäisellä kierrokksella osuneet oikein kohdalleen ja pieniä toteutusvirheitäkin mahtui rastiväleille. Erittäin rankan kisan paras suomalainen oli yhdeksänneksi hisuttanut Matias Maijala 4,5 minuuttia kärjelle jääneenä. Muut suomalaiset olivat kuuden minuutin sisällä sijoilla 15, 16, 17, 19 ja 22 Seetin napatessa 19. sijan lähes 10 minuuttia nopeimmasta.

Tiistai 25.2. - keskimatka

Keskimatka kisailtiin yhteislähtönä hajonnoilla, mikä ei tunutunut sopivan suomalaisille. Tuukka Tolkkinen oli jälleen paras suomalainen Raulin sarjassa napaten 14. sijan. Rauli oli 23. 7,5 min kärjestä. Heti alussa Rauli oli mukana joukkokaatumisessa, jolloin kärki karkasi. Hajonnoilla tuli yksi iso virhe, jonka jälkeen matka taittui yksin muutaman reitinvalinnan mahtuessa vielä loppuväleille. Kaksi suomalaista ei saanut tulosta poisjäännin ja leimausvirheen takia.

Seetin sarjassa Niklas Ekström oli parhaana suomalaisena seitsemäs reilun minuutin kärjestä. Seetin kisa alkoi hienosti kuudennelle rastille saakka, jossa kärki ei ollut kaukana ja edessä vain yksi suomalainen. Sen jälkeen tuli monta isoa suunnistusvirhettä ja iso reitinvalintavirhe. Suksikaan ei oikein luistanut, mihin löytyi osittainen selitys toisen suksen katkenneesta rakenteesta. Ero kärkeen kasvoi yli 8 minuuttiin ja sijoitus Seetin sijoitus oli 29.

Keskiviikko 26.2. - viesti

Viestipäivä oli suomalaisittain paras, kun Suomen nuoret pääsivät juhlimaan kaikissa sarjoissa viestimitalia. Nuoret naiset voittivat MM-kultaa joukkueella Sanni Oikkonen, Kaisa Klemettinen ja Maria Hoskari. Nuoret miehet hiihtivät MM-hopeaa joukkueella Väinö Kotro, Matias Maijala ja Niklas Ekström. Seeti hisutti kuudenneksi tulleen Suomen kakkosjoukkueen keskimmäisen osuuden ollen joukkueensa nopein ja osuutensa 8. nopein sijoituksen pudotessa pykälällä. Vain muutama pieni risteyksen ohiajo sekä suksien hieman heikko luisto hidasti etenemistä. Joukkueen aloitti Wille Laitamäki ja ankkuroi Henrik Asklöf

17-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen tytöt hiihtivät hopeaa joukkueella Lotte-Line Ekström, Oili Holopainen ja Vilma Pesu. Suomen pojatkin nousivat EM-hopealle joukkueella Pyry Riissanen, Rauli Aho ja Tuukka Tolkkinen. Myös Rauli hisutti joukkueensa nopeimman ajan. Rauli pääsi lähtemään kakkosena metsään, minkä sijan myös piti osuutensa kolmanneksi nopeimmalla ajalla. Alussa tuli pieni virhe, mutta sen jälkeen sai rauhoitettua ajatukset ja loppu meni hyvin. Onnittelut hopeamitalista!