Kullanhuuhdontaa SM-sprintistä

22.9.2019
Sunnuntaisena syysaamuna hiljainen Forssan kaupunki heräsi melkoiseen vilskeeseen, kun yli 1800 suunnistajaa kirmasi kaupungin keskustassa karsien paikoista SM-sprintin finaaleihin. Iltapäivällä sama joukko sprinttasi kohti Forssan toria SM-mitaleita tavoitellen. Hakalaiset onnistuivat kisoissa erinomaisesti saaliinaan kolme kultaa ja kaksi pronssia - aivan  huikeaa sprinttimenestystä!

Aamun karsinnat olivat haasteiltaan normaalia kaupunkisuunnistusta, jossa huolellisella toteutuksella oli isot virheet vältettävissä kovassakin vauhdissa. Karsinnoissa oli mukana 29 hakalaista, joista 19 selvisi A-finaaliin usean sijoittuessa aivan kärkiporukkaan. Niinpä finaaleista oli onnistuneilla suorituksilla odotettavissa hyvää hakalaismenestystä.

Finaaliradat olivat karsintoja haastavammat vaatien herkeämätöntä suunnittelua ja keskittymistä sekä erittäin hyvää hermojen hallintaa, jotta vauhti oli koko ajan riittävän kovaa mutta sujuvan virheetöntä. Sprinttisuunnistuksessa yksikin pieni virhe voi pilata mitalimahdollisuudet. Viisi hakalaista onnistui mitalin arvoisesti.

Loppukaudesta erinomaisen vauhdin ja varmuuden löytänyt Valtteri Rantala sprinttasi upeasti H16-sarjan kultaa, vaikka muutama viikko ennen SM-kilpailua ei vielä sprinttisuunnistusta vahvuutenaan pitänyt. Hakan SM-sprinttiä edeltänyt kolmen viikon sprinttiharjoitusten jakso näkyi kasvaneena sujuvuutena ja varmuutena myös muiden hakalaisten suorituksissa. Rauli Aho suunnisti ylivoimaiseen voittoon H15-sarjassa. Näin molemmat lupaukset kirkastivat SM-pitkän matkan hopeamitalinsa kultaisiksi.

Erinomaista huippusuunnistajan mallia nuoremmille hakalaisille junioreille antava Aaro Aho oli H20-sarjassa jälleen mitaleilla, vaikka sprintti ei Aaron vahvuuksiin lukeudukaan. Tällä kertaa tuloksena oli pronssia. Mitalivauhdissa oli myös Seeti Salonen, mutta yksi rasti jäi matkalta leimaamatta ja tuloksena oli karu hylkäys. Niukasti plaketilta tipahtivat Hakan vauhdikkaat tytöt Nora Kytäjä (11./D15) sekä Inka Joensivu (13./D17).

Hakan kolmas hopeansa kullaksi kirkastanut suunnistaja oli H35-sarjan voittaja Timo Saarinen. Pitkän matkan pronssinsa uusi Reijo Haaja H75-sarjassa. Ilahduttavaa oli Hakan edustus myös miesten sarjassa, vaikka Lars Moholdt ja Jussi Nurminen eivät tällä kertaa A-finaaliin yltäneetkään. Hienosti sprinttasivat myös Aulikki Korpio (8./D60), Toni Venäläinen (11./H45) ja Heikki Hillo (14./H70).