Hakan nuoret miehet MM - ja EM-hisuissa

21.3.2019

Hakan nuoret hiihtosuunnistajat Aaro Aho, Rauli Aho ja Seeti Salonen edustavat Suomea hiihtosuunnistuksen nuorten MM- ja EM-kisoissa. Aaro kilpailee alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa ja Rauli sekä Seeti alle 17-vuotiaiden EM-kisoissa. 


Pitkä matka keskiviikkona 20.3.

Kilpailut alkoivat keskiviikkona 20.3. pitkällä matkalla. Aaro oli rankan kisan yhdestoista kolmanneksi parhaana suomalaisena. -Suoritus oli hyvä, toteutusvirheitä en tehnyt  ja homma oli hyvin hallussa. Pehmeät ja kapeat urat tekivät hiihdosta raskasta, varsinkin kun nousua oli reippaasti kapeilla urilla. Useampi minuutti tuli reitinvalinnoista tappiota optimireittiin, totesi Aaro yli 1,5 tuntia kestäneen kisan jälkeen. Aapo Viippola oli parhaana suomalaisena viides.

Nuorempien poikienkin kisa kesti selvästi yli tunnin. Seeti oli harmittavasti neljäs, mutta ero pronssimitaliin oli  "onneksi" selvä eli yli minuutti. - Tämä oli perussuoritus. Yksi puolen minuutin toteutusvirhe tuli, eivätkä reitinvalinnat aina osuneet kohdalleen. Hyvin jaksoin hiihtää - jopa tasurilla pehmeisiin ylämäkiin, mutta laskuissa tuli makoiltua, analysoi Seeti. Niklas Ekström oli parhaana suomalaisena hopealla,

Arvokisojen ensikertalainen Rauli oli 15. - Kisa oli raskas. Ei tullut suurempia virheitä, mutta olen ollut kipeänä muutaman päivän, mikä vei voimia. Erityisesti lopussa ei enää oikein jaksanut työntää tasuria ylämäkeen, pohti Rauli.

Pitkän matkan kisasivut


Sprintti torstaina 21.3.

Torstaina jatkettiin sähäkällä sprintillä. Aaro paransi sijalla ollen kymmenes reilun minuutin voittajasta ja edellään vain yksi suomalainen - pronssia hisuttanut Aapo Viippola. - Kisasta tuli hyvä perussuoritus, johon sisältyi noin 20 sekuntia pieniä virheitä. Kulku oli hyvää ja olosuhteet hienot, kommentoi Aaro suoritustaan.  

Seeti oli kahdeksas vajaan minuutin kärjelle eli joukkuekaveri Niklas Ekströmille jääneenä. - Toteutusvirheitä ei tullut lainkaan, mutta kahdella reitinvalintavirheellä karkasivat mitalit. Myös jalat hyytyivät aika pahasti viimeisellä viidellä minuutilla, harmitteli Seeti.

Hienosti kympin sakkiin suunnisti myös Rauli kolmanneksi parhaana suomalaisena ja vain kuusi sekuntia Seetille jääneenä. - Virheitä ei tullut, mutta suunnistus ei ollut sujuvaa. Jouduin jopa pysähtymään pari kertaa. Mutta hiihto oli jo parempaa kuin eilen, totesi Rauli.

Perjantaina on välipäivä. Lauantaina on vuorossa keskimatka yhteislähdöllä ja sunnuntaina viestit.

Sprintin kisasivut


Keskimatka lauantaina 23.3.

Välipäivän jälkeen oli vuorossa keskimatka yhteislähdöllä. Aaron kisa alkoi hieman epäonnisesti ja päättyi sijalle 21. - Ykkösvälillä irtosi suksi ja sitä säätäessä meni aikaa. Siinä hässäkässä tipuin kartalta ja tein ison virheen. Loppumatkalla tuli vielä pientä kohellusta, mutta hiihto oli viikon parasta, analysoi Aaro. 

Seetin sijoitus oli yhdeksäs. - Kisa alkoi hyvin ja olin ykkösellä toisena, mutta koko muu kärkiporukka meni toiselle hajonnalle ja pääsi karkuun. Lopussa meni vielä sijoja, kun kaaduimme porukalla, kommentoi Seeti keskimatkan tapahtumia.

Rauli oli jälleen mukavasti 11. - Lähtösuoralla kompuroin, jolloin jäin heti kärkiporukasta. Neloselle tein parin minuutin virheen, jonka jälkeen jouduinkin hiihtämään loppumatkan yksin, kommentoi Rauli kisaansa.

Keskimatkan kisasivut


Viesti sunnuntaina 24.3.

Kisaviikon päättivät viestit. Hakan pojista Aaro pääsi Suomen M20 ykkösjoukkueeseen ja Seeti M17 joukkueeseen - molemmat aloittajiksi. Rauli pääsi kerryttämään arvokisakokemustaan yhteisjoukkueessa. 

M20-viestin lähdössä Aarolta karkasi kartta kovassa tuulessa kartta ja aikaa kului kartan haussa hukkaan. Aaro tuli vaihtoon viidentenä, vajaan 2 minuuttia kärkeä jäljessä. – Alun sähläys toi lisäjännitystä suoritukseen, mutta loppu oli perusvarmaa menoa, kertoi  Aaro vaihdossa. Suoritus olikin hyvä, koska karttaepisodista huolimatta Suomen kakkosjoukkueen jäi aloituksessa Aarolle reilun minuutin. Toisella osuudella Roni-Ville Rissanen piti asetelmat lähes ennallaan. Ankkuri Aapo Viippola ei pystynyt puristamaan eroa kiinni riittävästi, vaan joukkue tuli neljänneksi 21 sekuntia pronssista. 

M17-viestin aloitti Seeti tullen vaihtoon toisena reilun minuutin Venäjän kakkosjoukkueen jälkeen. – Alun menin kärjessä, mutta ylämäkeen Venäjän pikkupojat alkoivat kiskoa kovaa. Myöhemmin he tekivät virheen ja pääsin taas ohi. Virheitä ei tullut ja paremmin meni kuin sprintissä, Seeti iloitsi hyvää suoritustaan. Toiselta osuudelta Akseli Virtanen toi Suomen vaihtoon heti Venäjän perässä. Ankkuri Niklas Ekström hoiti reilun voiton Suomeen ja neljännen mitalin itselleen, kun Venäjän pojat sortuivat virheisiin. 

Viestin kisasivut


World Masters Ski Orienteering Championships 2019 

Aikuisten ja nuorten kanssa samaan aikaan samoilla urilla kisailtiin myös veteraanien MM-kilpailut. Mukana Hakasta oli Tunturin Markku, joka kahden kisan keskimatkalla otti pronssia. Pitkällä matkalla Markku oli viides.


TOS
Rauli, Seeti ja Aaro NMM- ja NEM-kilpailuissa Piitimessä
Aaro NMM-hisu 2019 Piitime
Rauli NEM-hisu 2019 Piitime
Seeti NEM-hisu 2019 Piitime
Seeti Salonen, Akseli Virtanen ja Niklas Ekström NEM-kultaa viestissä / SSL