Nuorilla hieno Ungi-reissu

4.8.2019

Hakan nuoret suunnistajat kävivät Etelä-Ruotsissa perinteisessä Ungdomens Tiomilassa kilpailemassa 10 hengen HD18-joukkueella. Kilpailupaikka oli Örby Göteborgin itäpuolella.  Sarjassa on yläikäraja 18-vuotta, eikä sukupuolirajoituksia lainkaan. Tytöille onkin erikseen viisisosuuksinen D18-sarja ja aivan nuorimmille neliosuuksinen HD12-sarja.

Sarjassa HD18 oli mukana 71 joukkuetta, joista suomalaisia 13. D18-sarjaan osallistui 62 joukkuetta ja nuorimpien sarjaan 91 joukkuetta. Hakan joukkueessa ikähaitari oli 13-17 vuotta. Mukana oli kaksi tyttöä ja kahdeksan poikaa. Viesti alkoi yöllä klo 3.00, joten neljällä ensimmäisellä osuudella otsalampulle oli käyttöä. Kaksi ensimmäistä osuutta olivat vaativia, pitkiä ja pimeitä osuuksia hajonnoilla. Niille oli asetettu vanhimpia ja taitavimpia suunnistajia, jotta joukkueen viesti lähtee hyvin käyntiin ja pysytään kärjen tuntumassa. Suunnitelma toteutus onnistuikin hienosti.

Hakan viestin aloitti Ilmari Aho. Illi pysyi hienosti aivan kärjessä yleisörastille asti, mutta lyhyellä loppulenkillä repesi pieni ero kovavauhtisiin kärkijoukkueisiin jota seurasi huono reitinvalinta ja pieni virhe. Ero kärkeen kavoi muutaman minuutin ollen vaihdossa 5.46 ja sijoitus 25.

Toisella yöosuudella oli Seeti Salonen, joka oli osuuden 10. nopein jääden vain 1.27 osuuden nopeimmasta sijoituksen noustessa 14 sijaa. Osuuden kaksi  ensimmäistä kolmannesta Seeti suunnisti jopa osuutensa toiseksi nopeiten, mutta lopussa vauhti hieman hyytyi ja loppulenkillä tuli pieni virhekin. 

Kolmas osuus oli vielä yösuunnistusta, mutta hieman lyhempi ja luokitukseltaan helpompi ilman hajontaa. Oskari Aumo suunnisti hienosti päästäen vain yhden joukkueen ohitseen ja vaihtaen sijalla 12. Osuusajoissakin Oskari oli hienosti 15. jääden neljä minuuttia osuuden nopeimmalle. 

Neljäs osuus oli vaativa pitkä putkiosuus hämärässä, jolle vauhtia lähti pitämään Rauli Aho. Upeasti Rauli tulikin ollen osuutensa 9. nopein jääden viisi minuuttia osuuden nopeimmalle ja vaihtaen sijalla 8. Tämä oli Hakan paras vaihtosijoitus viestin aikana. Taktiikka oli onnistunut nappiin, ja Haka oli hienosti mukana viestin kärkitaistelussa yöosuuksien jälkeen.

Viidennelle osuudelle lähti nuori Reetta Nieminen. Osuus oli lyhyt ja helppo putkiosuus, jonne sai lähettää kolmekin suunnistajaa yhtäaikaa. Jälleen kerran Reetta venyi hienosti kovassa paikassa isojen poikien joukossa pudottaen sijoitusta vain neljä sijaa. Upeasti taisteltu!

Kuudennella osuudella oli jälleen hajontaa, mutta matka oli edelleen lyhyt ja rata luokiteltu helpoksi. Inka Joensivu taisteli poikien joukossa vaihtosijalle 15. Inkan osuusijoitus oli 39. ja ero nopeimpaan 9 minuuttia. 

Seitsemäs osuus oli vastaavanlainen kuudennen kanssa. Sillä Hakan viestiä vei Lauri Nieminen tullen vaihtoon sijalla 18. Laurin ero nopeimpaan oli 8 minuuttia ja osuussijoitus 44.

Kahdeksas osuus oli jälleen hieman pidempi ja luokteltu keskivaikeaksi sisältäen hajonnan. Eerik Aaltio suunnisti mainiosti nostaen Hakan sijoitusta neljä sijaa. Osuusajoissa Eerik oli komeasti 14. vain 3,5 minuuttia nopeimmalle jääneenä.

Yhdeksäsä osuus oli samanalainen kuin kahdeksas osuus. Kalle Taura jatkoi Hakan nousua vaihtosijan ollessa jo 13. Osuusajoissa Kalle oli 17. 5,5 minuuttia nopeimmalle jääneenä. 

Hakan viestin ankkuroi maaliin Valtteri Rantala sijalle 14. Pitkällä vaativalla putkiosuudella Valtteri taisteli hienosti osuussijoituksen ollessa 23. vajaat 14 minuuttia nopeinta ankkuria hitaammalla ajalla. Läpi yön jatkunut viesti oli onnellisesti maalissa ja nuoret sekä huolto väsyneitä mutta tyytyväisiä hienoon kisaan.