Ratamestariryhmän terveiset

Vuoden 2022 ensimmäisistä Suomenmestaruuksista päästään kilpailemaan Valkeakoskella sprintin ja sprinttiviestin osalta. Ratamestareiden kannalta olosuhteet ratasuunnitteluun ovat olleet otolliset hyvien olosuhteiden avulla, vaikka korona onkin tuonut hieman epävarmuutta tekemiseen. Tärkeintä on, että mitalit lähtevät viikonloppuna jakoon niille, jotka selättävät ratamestareiden luomat haasteet parhaiten!

Korkeakankaan maasto on perinteistä hämäläistä metsää, joten olemme toivoneet runsasta lumipeitettä - ja sen olemme saaneetkin. Maastotyyppi vaihtelee tiukoista kuusikoista ja vauhdikkaista kankaista aina avoimiin niittyihin. Ammattitaitoinen ja paneutuva kelkkaryhmä on luonut erinomaisten lumiolosuhteiden avulla hyvän uraston. Runsaslumisimmilla alueilla urasto on hieman pehmeä, mutta pääosin urasto kestää vahvimpienkin ojentajien alla. Jos harkitset oikoja, suosittelemme harkitsemaan uudelleen.

Sprinttipäivänä kilpailijoita odottaa hiihtosuunnistuksen kokonaisvaltaiset haasteet. Suomenmestaruuksiin tähyävien tulee hallita pitkät reitinvalintatehtävät, omata hiihtokykyä sekä suunnistaa sujuvasti ja virheettömästi tiukat syheröalueet. Kyllä radoista löytyy sitä perinteistä valkeakoskelaista hisuakin.

Karsinnassa maastossa on samaan aikaan paljon erivauhtisia kilpailijoita ja mahdollisesti myös vastakkaista liikennettä, joten vauhdikkaimpienkin kisailijoiden tulee noudattaa varovaisuutta. Muistakaa oikeanpuoleinen liikenne! Rasteja on osin samankaltaisissa paikoissa, joten muista tarkista koodi. Kilpailualue on myös osin kaupungin ulkoilualuetta, joten kunnioita kuntohiihtäjiä ja ulkoilijoita. Maastopohja on osin möykkyistä ja puusto tiheää, urat ovat siis moninpaikoin haastavia edetä.

Finaalissa kilpailijoita odottaa itsetutkiskelun paikka tehdessä reitinvalintoja: löytyykö enemmän ojentajaa vai reittä. Monipuoliset haasteet niin suunnistuksellisesti ja fyysisesti haastavat varmasti kaikkia kilpailijoita. Mitalistit erottaa muista suorituksen hyvä rytmitys sekä vahva hiihtokunto.

Sprinttiviestissä kilpailijoiden itseluottamusta testataan hajontojen muodossa. Suorituksenhallinta nousee suureen arvoon, kun kaveri kääntyykin eri uralle - muista siis oma työ. Lopussa on varmasti aikaa ja tilaa tehdä ratkaisuja. Muistakaa myös, että leimat tarkastetaan vasta kunkin kilpailija viimeisen osuuden jälkeen. Katso tarkemmat ohjeet nollaukseen ja leimantarkistukseen kilpailuohjeista. Tärkeintä on, että et mene nollaamaan emiTagia osuuksien välissä!

Muistutamme kilpailijoita myös leimaamistekniikasta. Emitag ottaa leiman 50 cm päästä. Kannattaa viedä käsi mahdollisimman eteen tullessa rastille ja venyttää taakse, jotta tagilla on enemmän aikaa rekisteröidä leimaus. Rastilaitetta ei pidä missään nimessä lyödä!

Muistakaa nauttia, Suomenmestaruusmitaleja on harvoin tarjolla!


Terveisin,

Seeti Salonen & Aaro Aho