Kisaennakot

Kisaennakko 21.1.2024

Säät ovat edelleen suosineet hiihtosuunnistuskilpailujen järjestämistä. Lunta on maastossa 15-40 cm. Kaikki urat on pohjustettu ja valtaosa jo kertaalleen mattolanoilla viimeistelty. Lähes kaikki rastitolpatkin ovat paikallaan EmiTageja odottamassa.

Testihiihtäjä tältä päivältä totesi miesten keskariradasta, että olipa vaativaa suunnistusta. Ensimmäinen rohkea kilpailija olikin jo  tätä kirjoittaessa ilmoittautunut miesten sarjaan. :-)  Ja joka startissa on pääosin uusi maasto käytössä.

Ilmoittautuminen päättyy maanantaina, joten muista hoitaa ajoissa nimesi listoille. Luvassa on hienoa hisunautintoa.


Kisaennakko 10.1.2024

Tänä talvena järjestämme poikkeuksellisesti kansallisten kilpailujen sijaan avoimet Hämeen aluemestaruuskilpailut. Kilpailumaasto löytyy Valkeakosken Korkeakankaan ympäristöstä. Vaikka Korkeakankaan hiihtokeskus on kilpailukeskuksena monille tuttu, on tarjolla myös alueita, joilla ei ole vuosiin kilpailtu. 

Lauantaina on tarjolla kaksi sprinttikilpailua, joiden R2-ryhmän SM-kilpailujen tapaan yhteenlasketut tulokset ratkaisevat am-mitalit. Molemmat sprinttikilpailut ovat omia rankikilpailujaan ja hyvää harjoitusta kaksi viikkoa kisojemme jälkeen järjestettävään SM-sprinttiviikonloppuun. Sunnuntaina vuorossa on haastava keskimatka

Talvi tuli mukavan aikaisin Etelä-Pirkanmaalle myös lumen muodossa, jota kuitenkin vielä toivotaan hieman lisää. Kaikki isot urat ja noin puolet kelkkaurista on ajettu ja pakkaset ehtivät niitä hyvin kovettaa. Maastossa on nyt 10-30 cm lunta. Lisääkin on luvassa loppuviikolla, jolloin myös loput urat ajetaan kovettumaan ensi viikon pakkasissa.

Radat tulevat tarjoamaan hienoja haasteita sekä virheettömään toteutukseen että parhaaseen reitinvalintaan. Alueen korkeuserot ovat vaihtelevat, sillä osin löytyy runsaastikin mäkeä ja korkeueroa (max 60m),  mutta kaikille sarjoille tarjotaan ikäluokalle sopivaa maastoa ja hiihtohaastetta.

Urasto on osin viime talveksi suunniteltua ja raivattua, mutta toisen keskimatkan muuttuminen kahdeksi sprintiksi siirsi uraston sijaintia ja painopistettä vauhdikkaampaan suuntaan. Vauhdikkaita mutta haastavia reitinvalintoja täydentävät uraston rytmitystä vaativat suunnistustekniset alueet, joilla ajatuksen täytyy kulkea suksea kovempaa. Keskimatka tarjoaa sitten vieläkin enemmän suunnistusteknistä haastetta - Hakan perinteitä kunnioittaen.

Viime talvena sahasimme urilta lähes 100 tuulenkaatoa, mutta jälleen saimme sahata noin 50 uutta tuulenkaatoa.  Suunnitelmissa on tällä hetkellä noin 31 km katkouraa, 18 km luistelu-uraa ja 3 km luistelukelpoista tietä.   

Koska olosuhteet näyttävät ainakin tässä vaiheessa suosivan hiihtosuunnistusta myös Etelä-Suomessa, julkaisimme tänään kilpailukutsun. Ilmoittautuminen avataan lähipäivinä. 


Tervetuloa haastamaan itseäsi ja nautiskelemaan!

Timo Salonen, kilpailun tiedottaja ja ratamestari