Kisaennakot

Kisaennakko 6.1.2022

Talvi on hiljalleen tulossa Pirkanmaalle myös lumen muodossa. Viime päivien lumisateiden jäljiltä maastossa on nyt 10-20 cm lunta. Ainakin saman verran toivomme vieä lisää lunta, jotta urat saisi kohtuullisella panostuksella hyvään kuntoon. 

Epävarmuutta aiheuttaa myös korona-tilanteen kehitys. Toivottavasti tilanne pysyy kohtuullisesti hallinnassa, jotta voimme kilpailut järjestää. Vuoden 2021 viimeisenä päivänä julkaistun kilpailukutsun palveluihin on odotettavissa muutoksia, mikäli tilanne säilyy nykyisenä. Seuraamme Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rajoituksia ja suosituksia.

Kilpailumaastoksi valitsimme Valkeakosken Korkeakankaan  alueen. Alue on erityisen sopiva sprinttikilpailuihin laajan kilpa- ja kuntolatuverkostonsa takia. Myöskin maastopohja on keskivertokoskilaista parempaa, joten kilpailut voidaan järjestää melko ohuellakin lumipeitteellä. Kilpailukeskuksena toimii Korkeakankaan hiihtokeskus, josta käsin viime kesän Nuorten Jukolakin järjestettiin.

Kisaohjelmana on perinteinen SM-sprintti ja SM-sprinttiviesti. Henkilökohtainen kilpailu koostuu R1-ryhmällä karsinnasta sekä loppukilpailusta ja R2-ryhmällä 1. osasta ja 2. osasta, joiden ajat lasketaan yhteen ja yhteistulos ratkaisee sijoituksen. SM-sprinttiviestien sarjat ovat  kuusiosuuksisia, paitsi sarjoissa H140-, H150-, D120- ja D140- on vain neljä osuutta.  

Ratojen suunnittelusta kilpailut yhteen sovittaen ovat vastanneet Seeti Salonen ja Aaro Aho - ja aika valmista alkaa olla. Lauantain iltapäivän radoista ja viestiradoista vastaa Seeti Salonen ja lauantain aamupäivän radoista Aaro Aho. Radat tulevat tarjoamaan hienoja haasteita sekä virheettömään toteutukseen että parhaaseen reitinvalintaan. Alueen korkeuserot ovat vaihtelevat, sillä osin löytyy runsaastikin mäkeä ja korkeueroa (max 60m),  mutta vanhimmille sarjoille sopivaa loivapiirteistä maastoa löytyy myös runsaasti. 

Uraston on suunnitellut Seeti Salonen. Syksyn aikana se on merkitty ja raivattu - tosin runsas ura- ja polkuverkosto sekä pääosin väljäpuustoinen ja hämäläsittäin hyväpohjainen maasto ei ole aivan tavanomaisia pirkanmaalaisia raivauksia vaatinut. Tuulenkaatoja löytyy kuitenkin sahattavaksi joiltain alueilta runsaasti. Ja harvennusten jäljiltä on runsaasti kantojakin madallettu. Uraverkoston suunnittelussa on otettu huomioon huonokin lumitalvi. Suunnitelmissa on tällä hetkellä noin 22 km katkouraa ja lähes 15 km luistelu-uraa.  

Kieltoalue on 3.1.2022 laajennettu alkuperäisen ohjeen mukaisesti koskemaan myös tykkilumilatua, koska lumitilanne on sallinut kaupungin luonnonlumilatujen avaamisen. Kilpailijoiden ja heidän lähipiirinsä liikkuminen kieltoalueella on kielletty. Läpiajo autolla Veikko Hakulisen tietä pitkin on sallittu harjoituskieltoilmoituksessa olevan kuvan mukaisesti.

Tässä vaiheessa jäämme odottamaan lisää lunta ja seuraamaan pandemia-tilannetta. 

kilpailunjohtaja Timo Salonen